26 Ocak 2009 Pazartesi

Geometri - Temel Şekiller-1

Can'ın temel şekilleri öğrenmeye başlamasının zamanı geldi diye düşündüm. Bu hafta yaptığımız aktivitelerde buna ağırlık verdim.

Çok önceden aldığımız bir kitap vardı: Ya-pa Yayınları-Dörtgen Şeyler (bizdeki baskısı Hobi Yayınları'ndan).. Bu kitabı çok seviyorum, geometrik şekillerin hayatımızda ne şekilde yer aldığını göstermesi açısından güzeller. Bazı resimler çok iyi olmasa da.. Serinin diğer kitapları: Üçgen Şeyler ve Yuvarlak Şeyler..



Can daha önce, Montessori Mom'da gördüğüm geometrik şekil kartlarıyla ilgilenmemişti:
http://www.montessorimom.com/geometric-cabinet-insets-cards-and-activities/
http://www.montessorimom.com/downloads/geometric_cards_circles.pdf
http://www.montessorimom.com/downloads/sqaure-printouts.pdf
http://www.montessorimom.com/downloads/triangle_cards.pdf

Geçen hafta birlikte portakal yerken, küçükken portakal kabuklarıyla yarattığımız sanat eserleri :) aklıma geldi. Hemen basitçe kare, üçgen, daire kestim. Kalan kabuklardan da bir aydede, bir de kalp yaptım. Bunlar Can'ın en sevdiği şekiller çünkü. Bu kez, Can ilgiyle oyunuma katıldı. Daha benim söylememe fırsat vermeden, hepsini gösterdi.


Değişik malzemeler denemek işe yarıyormuş demek ki..


Bunun dışında, geometrik şekilleri çizmeye çalıştı Can. Kalp çizimini geometrik şekilden sayarsak, kalp, yuvarlak ve üçgen çizimlerinde başarılı oldu. (Çizdiği üçgeni fotoğraflayamadan karaladı ne yazık ki)



Morpa Yayınları - Çok Yaşa Daire kitabını okuduk. Bu hem renkleri pekiştirmek için hem de geometrik şekilleri tekrar etmek için hoş bir kitaptı.


Tüm bu alıştırmalardan sonra, temel şekillerle ilgili bir yapboz yaptık. Yapbozu ben temel şekil kısımları hariç tamamladım. Can da şekilleri yerlerine yerleştirdi.



Temel geometrik şekiller ile ilgili bundan sonraki aktivitelerimde kulanmak üzere bulduğum bazı linkler(Bu kısıma eklemeler devam edecek. Zamanın yettiğince):

http://www.homeschoolblogger.com/homeschoolingmommaof4/Shapes (Burada kendi başına yeterince link var sanırım)

Hiç yorum yok: